APR će omogućiti produžen rok u postupku dostavljanja Finansijskog izveštaja obveznicima, koji do 2. marta, do ponoći, započnu postupak dostavljanja FI / Odgovor APR, Računovodstvenoj komori Srbije

Поштован госпођо Митровић,

Агенција за привредне регистре је свесна проблема које су корисници имали у коришћењу посебног информационог система за састављање и достављање финансијских извештаја.

Због тога су били организовани дежурни тимови у ИТ сектору АПР-а, Регистру финансијских извештаја и Сервис деску, који су пратили рад система, отклањали привремене сметње и омогућавали наставак рада. Објавили смо техничка и корисничка упутства на интернет страници, у којима је, корак по корак, описан поступак састављања и достављања финансијских извештаја, а одговарали смо и на мејлове и пружали техничку подршку корисницима.

Претходних викенда су била организована дежурства, која ће бити организована и током овог викенда, као и после радног времена Агенције, све док се не заврши овај циклус достављања извештаја.

Највећи проблеми су настајали у одређеном периоду дана (од 13 до 17.30), када је број приступа прелазио одређени ниво. Међутим, ни значајно повећање капацитета инфраструктуре у АПР-у није решило све проблеме, јер су се појавили и проблеми у приступним линковима појединих телко оператера, због којих је корисницима био онемогућен приступ сајту, а постојале су и потешкоће у подешавању рачунара и браузера, као и софтвера појединих сертификационих тела, које ни АПР-ова NEX-у апликација није успела да превазиђе, што је отежавало електронско потписивање докумената. Због тога што је систем у појединим периодима дана био преоптерећен, што је отежавало приступ и рад у њему, сви обвезници који до 2. марта, у поноћ, започну поступке састављања извештаја за статистичке потребе (самостално или заједно са редовним годишњим финансијским извештајем), односно изјава о неактивности, моћи ће да потпишу и доставе извештаје и изјаве у наредних неколико радних дана после истека рока, односно после 2. марта.

Корисници, који имају проблем са електронским потписивањем, требало би да инсталирају нову верзију NexU апликације, што ће олакшати потписивање докумената у систему.

Ипак, и поред свих потешкоћа, уз огроман труд обвезника и наше максимално ангажовање, примљено је 188.000 извештаја, а само у току ове недеље, од понедељка до данас, примљено је 94.644 извештаја, што говори у прилог чињеници да је систем радио, уз све проблеме и потешкоће, којих смо свесни и које смо овде побројали и које смо, с великим напорима, успевали да пребродимо.

Агенција за привредне регистре ће за идућу годину морати да спроведе значајне корекције система, како би имплементирала новине из закона о рачуноводству, па ће узети у обзир све проблеме с којима сте се, као наши корисници, сада суочавали, тако да ћемо покушати да унапредимо систем и олакшамо ваш рад.

С поштовањем,

Милева Јонић
Кабинет директора

Ostavite odgovor