HITNO / Dostavljanje finansijskih izveštaja za 2019.g., čiji postupak je započet do 2. marta do ponoći, može se izvršiti do 5. marta ( četvrtak) do ponoći

Поштоване рачуновође, 

На захтев Рачуноводствене коморе Србије, упућен 28. фебруара  АПР-у, да се продужи поступак достављања Извештаја за статистиче  потребе због техничких проблема којима су изложене рачуновође а нису томе допринеле, стигао је други и коначан одговор АПРа. 

Захвалност кабинету АПР-а на разумевању и позитивном одговору на захтев Рачуноводствене коморе Србије, уз очекивање да се ови проблеми у будућем раду више неће поновити. 

Рачуновође су важна професија за државу и законске заступнике и електронски сервиси државних институција,  са којима сарађују,  морају беспрекорно функционисати и омогућити рачуновођама нормалан рад.

Одговор АПР-а:

Што се тиче продужетка рока за финансијске извештаје, обавештавам Вас да се систем за састављање извештаја затвара данас у поноћ и више неће моћи да се креирају нови извештаји, док ће обвезници, који су започели поступак састављања извештаја, моћи да доставе своје извештаје најкасније до четвртка, 5. марта, у поноћ, када статистички извештаји морају бити достављени Агенцији, потписани електронским сертификатом законског заступника.

Што се тиче статистике подношења извештаја, она је следећа: у посебном информационом систему за финансијске извештаје започет је поступак састављања извештаја за 266.058 правних лица. До 1. марта, у поноћ, достављено је 226.608 извештаја, од чега су 15 % само статистички извештаји, више од 75 % су истовремено са статистичким предати и редовни годишњи финансијски извештаји, а 10 % су изјаве о неактивности. С обзиром да је тренутно остало још око 40.000 извештаја да се достави електронским путем, а да се интензитет достављања извештаја знатно смањио током викенда и данашњег дана, позивамо обвезнике да не чекају последњи дан и да своје извештаје доставе што је пре могуће.

С поштовањем,

Милева Јонић
Кабинет директора

Ostavite odgovor