Organizacija RKS

Dana 08.06.2018.g. računovođe iz 40 gradova Srbije, osnovali su strukovno udruženje „Računovodstvenu komoru Srbije“
Dana 08.06.2018.g. na osnovu slobodne volje grupe građana okupljenih u Osnivačkom odboru, sazvana je Osnivačka Skupština Udruženja građana „Računovodstvena Komora Srbije.“


Ciljevi udruženja sadržani u usvojenom Satutu i Osnivačkom aktu, jesu, unapređenje poslovnog ambijenta u kome rade računovođe, nastavak dobre saradnje sa državnim institucijama Fondom PIO, Poreskom upravom i ostalim, koja je uspostavljena kroz prethodno provedene reformske projekte, unapređenje kvaliteta računovodstvenih usluga i finansijskih i poreskih izveštaja. Kroz učešće u uvođenju projekta Objedinjene naplate poreza i doprinosa u saradnji sa Poreskom upravom, učešće u saradnji sa Fondom PIO na uvođenju elektronskog M4 obrasca, inicirajući RFZO da se koriste podaci Objedinjene naplate za ažurnu overu zdravstvenih knjižica i kroz mnoge druge reformske aktivnosti, kao podrška, računovođe su dokazale koliko su važni reformatori u Srbiji.

Računovodstvena komora Srbije sa svojim izabranim rukovodstvom i članovima iz svih gradova Srbije, upravo će nastaviti biti podrška reformama i inicijator saradnje u donošenju i izmeni postojećih propisa koji su važni za dobar poslovni ambijent u kome rade računovođe.

Računovodstvena komora Srbije će raditi na vraćanju dostojanstva jednoj od najvažnijih delatnosti za državu Srbiju, od čijeg kvaliteta rada, zavisi i izmirenje obaveza za javne prihode i punjenje budžeta Srbije.

Posle završetka konstutuisanja organa upravljanja Računovodstvene komore Srbije, gde su u Upravni odbor, pored najboljih računovođa, pružaoca računovodstevnih usluga i finansijskih rukovodioca velikih i srednjih preduzeća iz šest gradova, ušli i predstavnici Fonda PIO i Poreske uprave, komora je usvojila i prvi zvanični radni dokumenat vezano za obrazac za PDV evidencije, POPDV, koji bi trebalo da zaživi od 1.7.2018.g. a koji je neprimenjiv poslovnoj praksi i štetan za državu i sve PDV obveznike.

Tim povodom, na Osnivačkoj Skupšini, usvojen je Zahtev za odlaganje primene obrasca POPDV od 1.7.2018.g., sa predlogom da se pristupi izradi novog pravilnika koji uređuje PDV evidencije, koji će biti kao u razvijenim evropskim zemljama, na primer u Nemačkoj, kroz PDV prijavu do 45 polja. Takođe izglasano je da se zahtev i molba, za odlaganje pravilnika koji propisuje vođenje PDV evidencije i sastavljanje obrasca POPDV, prosledi, nadležnom resornom ministru MF, g Siniši Malom, premijerki Ani Brnabić i predsedniku Republike Srbije, g Aleksandru Vučiću.

Predstavnici Računovodstvene komore Srbije, održali su sastanak 11.06.2018.g sa predstavnicimau Vladinog sekretarijata za javne politike, gde je zahtev za odlaganje POPDV argumentovano i stručno obrazložen.

Očekujemo uvažavanje argumenata računovođa, članova Računovodstvene komore Srbije kao i ostalih računovođa iz cele Srbije i da Obrazac POPDV neće da zaživi od 1.7.2018.g.

Računovodstvena komora Srbije

Predsednik udruženja
mr Snežana Mitrović


Za Vladu Srbije – RAČUNOVODSTVENA KOMORA SRBIJE

Novosti – Izmene o PDV evidenciji

RAČUNOVOĐE UPOZORAVAJU: Pravilnik o PDV loš za privredu