Ministarstvu finansija dostavljen zahtev šest profesionalnih i stručnih udruženja za hitnu izmenu Zakona o računovodstvu

Ministarstvu finansija dostavljena je inicijativa sa molbom za hitnu izmenu Zakona o računovodstvu, za navedene članove uz obrazloženje zašto je to neophodno.

Sve smo ovo ukazali i u toku donošenja Zakona o računovodstvu u 2019.g. i izneli na javnoj raspravi po predlogu zakona, koja se održala u prisustvu radne grupe u Privrednoj komori Srbije u avgustu 2019.g.i predočili do čega će dovesti pojedine odredbe zakona. Tada smo i pozdravili unapređenja u zakonu koja su uneta kao odredbe u nekim članovima, kojima  smo i sami doprineli  kroz podnete inicijative, koje su predate članovima radne grupe.  Izneli smo zahteve i obrazloženja u zaključcima Skupštine RKS u junu 2021.g. i dostavili Ministarstvu finansija, kabinetu Vlade Srbije i Predsedniku Republike Srbije ali i predočili na sastancima sa ministrom i u par navrata i sa ostalim članovima kabineta, gde smo zahteve i stručne obrazložili.

Ovo sada je molba Ministarstvu finansija, da se pristupi, hitno izmeni Zakona o računovodstvu i rešavanju državnog problema koji proizilazi iz nekih navedenih odredbi zakona, vezano za pravnu NE sigurnost za zakonske zastupnike, računovođe i kvalitet finansijskih i poreskih izveštaja za 2022.g., što je najznačajnije, nesigurnost  za budžet Srbije. Ovu najnoviju inicijativu je u ovom kratkom roku podržalo šest poslovnih i profesionalnih udruženja.Incijativu koju smo predali ministarstvu, podržala su  udruženja, RKS, ZPPS, Unija poslodavaca Ruma, Opšte udruženje preduzetnika Kikinda, Opšte udruženje preduzetnika Bačka Palanka i Opšte udruženje preduzetnika Ruma.

Ovim povodom dana 14.12.2022.g. predstavnici dva udruženja će na konferenciji za medije obrazložiti podnetu inicijativu kroz temu, „Kako unaprediti kvalitet finansijskih izveštaja shodno kolektivnoj odgovornosti zakonskih zastupnika i računovođa“.


Link za praćenje konferencije za medije koja počinje u 11 časova 14.12.2022.g.:
https://mc.rs/dogadjaji/-kako-unaprediti-kvalitet-finansijskih-izvestaja-shodno-kolektivnoj-odgovornosti-zakonskih-zastupnika-i-racunovoda-/2478

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Ostavite odgovor