Zašto je potrebno odložiti rok za dostavljanje statističkog izveštaja/zajedničko saopštenje za medije, tri udruženja, posle održane konferencije u organizaciji rks

APR aplikacija NE RADI dok računovođe padaju od umora

Iz godine u godinu ponavlja se i pogoršava problem koji računovođe imaju prilikom predaje statističkih i finansijskih izveštaja za koje je rok 28.02. jer sistem APR-a za prijem izveštaja ne funkcioniše kako treba.  Iz tog razloga Računovodstvena komora Srbije organizovala je konferenciju za medije u kojoj su učestvovali predstavnici URIKS-a i udruženja “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije”.

Udruženja računovođa i udruženja privrednika su tražila da se rok za dostavu pomeri na 31. mart, a sistem osposobi. APR negira odgovornost, iako od je od 2015 kad je uvedena obaveza elektronskog podnošenja izveštaja do danas naplatila naknadu u iznosu od milijardu trista miliona dinara za posao koji knjigovođe odrade, a nije obezbedila adekvatan informacioni sistem.

Iz Računovodstvene komore Srbije i URIKS-a su resornom ministru Ministarstva finansija, u čijoj je nadležnost rad APRa, dostavili zahtev i obrazloženje, zašto je važno da  ministarstvo da saglasnost, da APR, iz opravdanih razloga, pomeri rok za dostvaljanje Statističkog izveštaja za 2020.g. do datuma 31.marta.

Iz URIKS-a su APR-u ukazali na prekratak rok i dostavili konkretne greške koje se dešavaju prilikom korišćenja aplikacije, a koje uključuju nemogućnost pristupanja aplikaciji, nemogućnost prilaganja dokumenata koji su obavezni;  prilikom ručnog unošenja podataka  u bilanse dešava se da podaci nestanu i ceo mukotrpan posao mora da se radi ponovo, “pucanje” aplikacije u sred posla, itd. Pored svega navedenog potpuno se ignoriše činjenica da su usled pandemije covid 19  mnoge knjigovođe bolesne.

Državni aparat je veoma striktan kad su u pitanju rokovi i obaveze privrednika i računovođa, a veoma fleksibilan kad je u pitanju odgovornost onih koje poreski obveznici plaćaju da obezbede adekvatan sistem. Krajnje je vreme je da se službe profesionalizuju i počnu da rade u interesu građana i privrede Srbije.

Ostavite odgovor