Na osnovu podnete inicijative RKS, koju su podržala još tri strukovna udruženja i preko 170 prisutnih računovođa na skupovima u Nišu i Valjevu, gde smo predloge stručno obrazložili na sastanku u Ministarstvu finansija 31.1.2022.g. dobili smo odgovor od ministra g. Siniše Malog

Poštovane računovođe, 
Na osnovu podnete inicijative RKS, koju su podržala još tri strukovna udrženja, Udruženje Naissus iz Niša, Udruženje Zaštitnik Preduzetnika i Privrednika Srbije, Udruženje Servisera Fiskalnih Kasa i preko 170 prisutnih računovođa na skupovima u Nišu i u Regionalnoj privrednoj komori u Valjevu, gde smo predloge stručno obrazložili i na sastanku u Ministarstvu finansija 31.1.2022.g. dobili smo odgovor, od ministra g. Siniše Malog.
Moramo priznati da nismo zadovoljni odgovorima, na podnetih sedam predloga, dok će se dva predloga razmatrati kod naredne izmene zakona. 
Ukazali smo do koje pravne nesigurnosti će dovesti primena Zakona o fiskalizaciji, gde nije uređena obaveza kreiranja Dnevnog izveštaja o izvršenom prometu na malo u maloprodajnom objektu kao važne računovodstevne isprave, kao i koje su neusaglašenosti u Zakonu o elektronskom fakturisanju, u odnosu na pravila koja propisuje Zakon o računovodstvu. 
Takođe, žao nam je što u okviru podnetih zaključaka, gde smo predložili da se pojednostavi u Zakonu o računovodstvu, odredba vezano za sticanje profesionalnog zvanja za računovođe, kao uslov da mogu pružati računovodstvenu uslugu i da se to uredi na osnovu programa polaganja jednodnevnog ispita po programu Ministarstva finansija, gde je na sastanku  g. Aleksandar Janušević, zadužen za oblast računovodstva, izrekao neprimerene ocene i nerazumevanje, koje je sadržano i u odgovoru ministra g. Siniše Malog. Praktično ispada da je ministar g Siniša Mali samo potpisao ono što misli  g. Aleksandar Janušević, pokazujući  apsolutnu nezainteresovanost za probleme na koje nailaze računovođe u Srbiji, odnosno na složen program sticanja profesionalnog zvanja, koji bi se mogao i morao pojednostaviti. 
Pozivamo ponovo  Ministarstvo finansija, da u okviru provođenja reforme  i uvođenja elektronskog fiskalnog uređaja, uredi u pravilniku obavezan sadržaj i kreiranje u maloprodajniom objektu Dnevnog izveštaja za izvršen promet na malo sa specifikacijom naplaćenih sredstava i sa razdvojenim iznosima prometa,  oporezovanim opštom stopom i posebnom stopomo PDV,  jer je to neophodana računovdstvena isprava za vođenje prometa na malo u glavnoj knjhizi. Na tu obavezu su morali ukazati zaposleni u ministartsvu koji su zaduženi za oblast računovodstva. Ako  Ministarstvo finansija ne uredi obavezu Dnevnog i Periodičnog izveštaja o izvršenom prometu na malo, uvešće računovođe i zakonske zastupnike u pravnu nesigurnost i otežati rad privredi, zbog čega će se urušiti kvalitet poslovnih knjiga i PDV evidencija. Zakonski zastupnici i računovođe će biti izloženi nepotrebnim prekršajima za koje su propisane ogromene kazne.
Zahvalni smo na odgovoru koji nam je dostavilo  Ministarstvo finansija, ali svakako nismo zadovoljni u RKS,  kao ni ostala tri strukovna udruženja koja su podržala zaključke i preko 170 računovođa, prisutnih na skupovima u Nišu, 22.12.2021.g. i u Valjevu, 25.01.2022.g. sadržajem tih odgovora, jer nije pokazano dovoljno razumevanje za unapređenje određenih propisa koji su važni da bi se reforme uspešno provele.
Nastavićemo i dalje ukazivati u koje pravne nesigurnosti uvode, računovođe i zakonske zastupnike, određeni zakoni i podzakonska akta i tražiti njihovo unapređenje.
Računovodstvena komora Srbije

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Preuzmi [165.94 KB]

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Preuzmi [750.12 KB]

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Preuzmi [726.85 KB]

Ostavite odgovor