RKS uputila dopis ministru Ministarstva finansija da izda pozitivno mišljenje vezano za direktna davanja zaposlenima, za mart mesec, ako su podneli PPP PD pre 10.aprila

Zbog mnogo dilema, koje imaju privredni subjekti u privatnom sektoru, da li će moći koristiti pravo na direktno davanje od države u visini minimalne cene rada po zaposlenom, ako su obračun zarada za mart uradili i podneli PPP PD prijavu pre 10.aprila, pre usvajanja Uredbe koja propusuje prava na direktna davanja,  poslali smo molbu ministru Ministarstva finansija da zauzme pozitivan stav kroz stručno mišljenje, vezano za ovu dilemu i omogući pravo na direktno davanje ovim obveznicima za naredna tri meseca, april, maj i juni.

U nastavku prenosimo email koji smo uputili ministru, njegovom šefu kabineta i pomoćniku za fiskalni sistem:


Poštovani ministre g. Siniša Mali,

Obraćamo Vam se sa molbom da sa vašim saradnicima, doprinesete i izdate stručno mišljenje po pitanju prava na direktno davanje u visini minimalne cene rada i privrednim subjektuma koji su pre 10. marta isplatili deo ili celu zaradu za mart kao i Ličnu zaradu za mart mesec. Ako ste u članu 2. Uredbe propisali da ti obveznicu imaju pravo da za naredna tri meseca podnesu PPP PD sa datumom plaćanja 04.01.2021.g čime stiču pravo za odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za naredna tri meseca,  donesite stručno mišljenje i omogućite tim obveznicima da imaju i pravo na direktno davanje za april maj i juni za zaposlene u visini minimalne cene rada.

Ovo je molba Računovodstvene komore Srbije, računovodja njenih članova i svih obveznika koji su pre 10. aprila izvršili obračun zarada za mart mesec i uneli datum plaćanja najkasnije 30. april u skladu sa zakonom.

Hvala unapred na razumevanju i hvala što ste uzeli u obzir i i neke predloge Računovodstvene komore Srbije koje smo Vam dostavili ranije i ugradili u Uredbu.

Srdačan pozdrav
Računovodstvena komora Srbije
mr Snežana Mitrović

Ostavite odgovor