Obaveštenje iz aktivnosti Računovodstvene komore Srbije, u saradnji sa Poreskom upravom Srbije

Računovodstvena komora Srbije dostavila molbu i predlog, rukovodstvu Poreske uprave Srbije, za unapređenje postupka dostavljanja poreskih akata, poreskim obveznicima

Na osnovu primedbi računovođa, koji vode poslovne knjige za poreske obveznike, vezano za dostavljanje poreskih akata putem Pošte Srbije, koje izdaje Poreska uprava Srbije i šalje na adrese poreskim obveznicima, dostavili smo zahtev Poreskoj upravi,  da se procedura dostavljanja poreskih akata unapredi, u skladu sa najnovijim izmenama ZPPPA.

Predložili smo ispred Računovodstvene komore Srbije, da se internom organizacijom u Poreskoj upravi, vezano za dostavljanje poreskih akata poštom, uredi, da se što pre pređe u celosti na dostavljanje poreskog akta na email adresu, koja je navedena u zadnjoj, dostavljenoj poreskoj prijavi.

Podsećamo na poslednje  izemenjene odredbe ZPPPA, vezano za dostavljanje poreskih akata, koje glase:

  • „U članu 36. stav 1. posle reči: „Poreski aktˮ dodate su reči: „iz člana 34. ovog zakona,ˮ, a posle reči: „poreskog organaˮ dodate su reči: „odnosno na adresu elektronske pošte poreskog obveznika, na način propisan ovim zakonomˮ.
  • U stavu 10. posle reči: „dostavljanjaˮ dodato je: „na adresu elektronske pošte poreskog obveznika unetu u prijavu za registraciju ili u poslednju poresku prijavu, u skladu sa ovim zakonomˮ.

Ako Poreska uprava zauzme stav, da pređe u postupku dostavljanja poreskih akata, isključivo  elektronskim putem, u skladu sa navedenim odredbama ZPPPA, na taj način, neće se dešavati, da se poreski akt ne uruči poreskom obvezniku, što ima za posledicu da se  pokrene postupak prinudne naplate i plaćaju nepotrebno dodatni troškovi.

Poreski akt, koji se dostavlja poreskom obvezniku poštom i kada ga poštar ne uruči poreskom obvezniku i ne ostavi obaveštenje,  ima za posledicu da poreski obveznik, ne iskoristi zakonsku  mogućnost, da u roku od pet dana  plati dugovani porez.

U tom slučaju pokreće se postupak prinudne napalate dugovanog poreza,  koji se uvećava za troškove prinudne naplate.

Takođe,  ako se radi o opomeni za prispelu poresku obavezu, utvrđenju  po rešenju o plaćanju dugovanog poreza na rate, poreski obveznik, koji ne primi poreski akt, neće iskoristiti zakonom dato pravo, da  u roku od dva dana,  podnese zahtev za odlaganje plaćanja dugovanog poreza, što ima za posledicu, da se rešenje o doloženom plaćanju dugovanog poreza poništava i ceo iznos  dugovanog poreza,  koji je trebalo plaćati na rate, ide u prinudnu naplatu. To se takođe dešava, ako poštar ne uruči poreski akt poreskom obvezniku,  već ga vrati Poreskoj upravi.

Dakle, suština molbe upućene rukovodstvu Poreske uprave Srbije, ispred Računovodstvene komore Srbije je sledeća:

Da bi poreski obveznici mogli koristiti poresko pravo i platiti poresku obavezu u roku od pet dana od datuma uručenja poreskog akta, odnosno podneti zahtev za odlaganje dugovanog poreza u roku od dva dana od prijema poreskog akta, najsigurnije je, da se poreski akt dostavlja elektronskim putem, na navedenu email adresu, koja je navedena na poslednjoj poreskoj prijavi. 

U tom smislu,  potrebno je u emailu, u kome Poreska uprava  dostavlja poreski akt poreskom obvezniku, zahtevati od poreskog obveznika, da potvrdi da je  email primio.

To će se smatrati datumom uručenja poreskog akta, na osnovu kog teče zakonom propisan rok, od pet dana, vezano za izmirenje obaveze za dugovani porez i doprinose, odnosno teče rok od dva dana za  podnošenje zahteva Poreskoj upravi, za odlaganje dugovanog poreza, koji je po rešenju odobren da se plaća na rate.

Poreska uprava, koja  ima email adrese poreskih obveznika, internom instrukcijom i organizacijom,  treba da omogući da su dostupne email adrese, zaposlenima koji šalju poreske akte, za poreske obveznike.

Takođe smo zamolili rukovodstvo Poreske uprave Srbije, da zauzme stav (pošto zakonom je ostalo nedorečeno), vezano za oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa na dve godine, za novozaposlene osnivače, preduzetnike i ostale zaposlene, pod propisanim uslovima, navedenim u  članu 21đ Zakona o porezu na dohodak građana, stupa na snagu od 1.10.2018.g kao i odredbama Zakona o doprinosima za obavezno osiguranje, koji propisuju oslobađanje plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, pod navedenim uslovima.

Potpuno je nejasno, ko će, na osnovu podnete PPP PD, pokrivati obaveze za porez i doprinose, na osnovu kojih će se evidentirati pravo na socijalno osiguranje i vršiti evidencija staža kod Fonda PIO .

Važno je da Poreska uprava izađe sa instrukcijom, vezano za ovo poresko oslobođenje koje stupa na snagu od 1. oktobra 2018.g., pod propisanim uslovima, za novozaposlene poslodavce, preduzetnike i zaposlene nove  radnike, (maksimalno do 9 novih zaposlenih) i kao će obezbediti poreski obveznici,  za te novozaposlene, pravo na njihovo osiguranje.

 

Računovodstvena komora Srbije

mr Snežana Mitrović

Email: racunkomorasrbije@gmail.com

Ostavite odgovor